Nanso materiaalit

Materiaalitietoa

Suosimme tuotteissamme uusiutuvia luonnonmateriaaleja. Vaikka puuvilla on käytetyin raaka-aine tuotteissamme, pyrimme löytämään vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle puuvillalle, jonka viljelyssä käytetään paljon vettä, sekä kemikaaleja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 10% käyttämistämme materiaaleista on vastuullisemmin tuotettuja. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi määrittelemme luomupuuvillan, kierrätyspuuvillan, lyocellin sekä pellavan. Vuonna 2019 arvioimme näiden vastuullisempien materiaalien osuuden olevan kaikista Nanso-tuotteista noin 5%.

Periaatteemme materiaalien käytössä:

  • Emme käytä angoraa
  • Emme käytä tuotteissamme aitoa turkista, untuvaa tai eläinten nahkaa
  • Kaikki käyttämämme merinovilla on anti-mulesing -sertifioitua

Olemme sadan vuoden ajan erikoistuneet kehittämään laadukkaita neulosmateriaaleja ja suunnittelemaan niistä aikaa kestäviä kauniita käyttövaatteita. Nanso tuotteiden tärkeitä ominaisuuksia ovat mukavuus ja helppohoitoisuus.

Neuloksista valmistettujen trikootuotteiden lisäksi mallistoissamme on myös kudotuista kankaista, kuten pellavasta, viskoosista ja puuvilla denimistä valmistettuja tuotteita. Housu -ja takkikankaiksi valitsemme usein laadukkaan sekoitekankaan, jossa esim. polyamidi antaa tuotteelle kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Valitsemme aina tarkoitukseen parhaiten sopivan materiaalin, jotta voimme suunnitella laadukkaita, toimivia, kauniita ja aikaa kestäviä tuotteita.

Ympäristön kuormituksen kannalta tuotteen koko elinkaarella on suuri merkitys. Voit tutustua osiossa ”Hoito-ohjeet” tarkemmin tuotteiden hoitovinkkeihin.

Puuvilla

Puuvilla on yleisin vaatteissa käytetty uusiutuva luonnonkuitu. Materiaalina se on hengittävä, kestävä ja iholle miellyttävä. Puuvilla kestää pesua korkeissa lämpötiloissa ja sopii erityisen hyvin herkälle iholle.

Luomupuuvilla

Luomupuuvilla on ekologinen vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä lainkaan ympäristölle haitallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lisäksi luomupuuvillan viljely kuluttaa noin 90 % vähemmän vettä kuin perinteisen puuvillan viljely, sillä kasteluun käytetään pääasiassa sadevettä. 

Kierrätyspuuvilla

Kierrätyspuuvilla on ekologinen vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Kierrätyspuuvillan raaka-aineena hyödynnetään tekstiiliteollisuuden ylijäämää, kuten lanka- ja leikkuujätettä. Kierrätyspuuvillan käyttö säästää 2700 litraa vettä jokaista valmistettua t-paitaa kohti, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvitse viljellä. 

Pellava

Pellava on ekologinen vaihtoehto puuvillalle, sillä sen viljelyssä käytetään huomattavasti vähemmän vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Lisäksi pellava on ominaisuuksiltaan puuvillaa kestävämpi kuitu.

Erinomaisen lämmönjohtokykynsä ansiosta pellava on suosittu kesämateriaali. Helteellä pellava tuntuu miellyttävän viileältä lämpimällä iholla. Pellava myös imee hyvin kosteutta ja kuivuu nopeasti.

Lyocell

Lyocell on ekologinen vaihtoehto viskoosille, sillä sen valmistus kuluttaa vähemmän energiaa ja haitallisia kemikaaleja. Lisäksi 99 % valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön. Lyocellin raaka-aineena käytetään tavallisesti nopeakasvuista eukalyptusta tai muita selluloosapohjaisia raaka-aineita.

Lyocelin kosteustasapainon säätelykyky on kaksi kertaa parempi kuin puuvillan, joten sillä on viilentävä ja lämmittävä vaikutus neuloksena. Neulokselle saadaan voimakkaat ja kirkkaat värit, jotka pysyvät hyvänä pesusta pesuun. Neuloksessa on himmeä kiilto ja se tuntuu pehmeältä, silkkimäiseltä ja laskeutuu kauniisti.

Viskoosi

Viskoosi valmistetaan puun selluloosasta, useimmiten koivusta, männystä tai saarnista. Neulos pysyy käytössä ja pesussa siistinä ja laadukkaana. Materiaalille on ominaista pieni kutistuminen ensimmäisessä pesussa. Viskoosineulos on sileää ja kauniin himmeän kiiltävää. Viskoosi imee kosteutta ja johtaa lämpöä, joten se tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Tuotteiden värit pysyvät kauniina pesusta toiseen. Lisäksi viskoosineulos on sähköistymätön ja helppohoitoinen. Viskoosi rypistyy melko helposti, mutta neuloksessa käytetty elastaani vähentää hieman rypistyvyyttä.

Modaali

Modaali on viskoosin kaltainen selluloosamuuntokuitu, jota valmistetaan saarniselluloosasta. Ominaisuuksiltaan modaali on himmeäkiiltoinen, puuvillan tuntuinen kuitu. Puuvillaan sekoitettuna modaali tekee neuloksista miellyttävän pehmeitä. Modaalin tuo neulokseen kaunista laskeutuvuutta ja hienostunutta himmeää kiiltoa. Nanson yöasut on perinteisesti valmistettu puuvilla modaalisekoitteesta.

Villa

Villa on lämmin ja hengittävä materiaali, joka puhdistaa itse itseään. Villavaatetta ei tarvitse pestä yhtä usein kuin esimerkiksi puuvillasta tai keinokuidusta valmistettua vaatetta. Villa imee itseensä jopa 30% oman painonsa verran vettä. Villavaatetta käytettäessä iho pysyy kuivana ja lämpimänä.