Materiaalit

Suosimme tuotteissamme uusiutuvia luonnonmateriaaleja. Vaikka puuvilla on käytetyin raaka-aine tuotteissamme, pyrimme löytämään vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle puuvillalle, jonka viljelyssä käytetään paljon vettä ja kemikaaleja. Tavoitteenamme on myös kasvattaa vastuullisempien materiaalien osuutta mallistoissamme. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi määrittelemme luomupuuvillan, kierrätyspuuvillan, kierrätyspolyesterin, lyocellinpellavan sekä EcoVero™ viskoosin. Vuonna 2019 vastuullisempien materiaalien osuus (joissa vastuullisempaa materiaalia oli yli 50%) oli kaikista Nanso-tuotteista kappaleina laskettuna 13%. 

Käytetyt neulokset ja kankaat 

Olemme sadan vuoden ajan erikoistuneet kehittämään laadukkaita neulosmateriaaleja ja suunnittelemaan niistä aikaa kestäviä kauniita käyttövaatteita. Nanso tuotteiden tärkeitä ominaisuuksia ovat mukavuus ja helppohoitoisuus. 

Neuloksista valmistettujen trikootuotteiden lisäksi mallistoissamme on myös kudotuista kankaista, kuten pellavasta, viskoosista ja puuvilladenimistä valmistettuja tuotteita. Housu- ja takkikankaiksi valitsemme usein laadukkaan sekoitekankaan, jossa esim. polyamidi antaa tuotteelle kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Valitsemme aina tarkoitukseen parhaiten sopivan materiaalin, jotta voimme suunnitella laadukkaita, toimivia, kauniita ja aikaa kestäviä tuotteita. 

Periaatteemme materiaalien käytössä: 

  • Emme käytä angoraa 
  • Emme käytä tuotteissamme aitoa turkista, untuvaa tai eläinten nahkaa 
  • Kaikki käyttämämme merinovilla on anti-mulesing –sertifioitua 

Vinkki! 

Ympäristön kuormituksen kannalta tuotteen koko elinkaarella on suuri merkitys. Voit tutustua osiossa ”Hoito-ohjeet” tarkemmin tuotteiden hoitovinkkeihin. 
Materiaalitietoa

Puuvilla
 

Puuvilla on yleisin vaatteissa käytetty uusiutuva luonnonkuitu. Materiaalina se on hengittävä, kestävä ja iholle miellyttävä. Puuvilla kestää pesua korkeissa lämpötiloissa ja sopii erityisen hyvin herkälle iholle. Puuvillaa käytetään paljon sekoitteena muiden kuitujen kanssa eikä kuitu sähköisty tai ole yleensä altis nyppyyntymiselle.  

Vaihtoehtoiset puuvillat 

Luomupuuvilla 

Luomupuuvilla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä lainkaan ympäristölle haitallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lisäksi luomupuuvillan viljely kuluttaa noin 90 % vähemmän vettä kuin perinteisen puuvillan viljely, sillä kasteluun käytetään pääasiassa sadevettä.  

Kierrätyspuuvilla 

Kierrätyspuuvilla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Kierrätyspuuvillan raaka-aineena hyödynnetään tekstiiliteollisuuden ylijäämää, kuten lanka- ja leikkuujätettä. Kierrätyspuuvillan käyttö säästää 2700 litraa vettä jokaista valmistettua t-paitaa kohti, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvitse viljellä.  Pellava 

Pellava on ympäristöystävällisempi vaihtoehto puuvillalle, sillä sen viljelyssä käytetään huomattavasti vähemmän vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Lisäksi pellava on ominaisuuksiltaan puuvillaa kestävämpi kuitu. 

Erinomaisen lämmönjohtokykynsä ansiosta pellava on suosittu kesämateriaali. Helteellä pellava tuntuu miellyttävän viileältä lämpimällä iholla. Pellava myös imee hyvin kosteutta ja kuivuu nopeasti. 

Villa 

Villa on lämmin ja hengittävä materiaali, joka puhdistaa itse itseään. Villavaatetta ei tarvitse pestä yhtä usein kuin esimerkiksi puuvillasta tai keinokuidusta valmistettua vaatetta. Villa imee itseensä jopa 30% oman painonsa verran vettä. Villavaatetta käytettäessä iho pysyy kuivana ja lämpimänä.  

Viskoosi 

Viskoosi valmistetaan puun selluloosasta, useimmiten koivusta, männystä tai saarnista. Neulos pysyy käytössä ja pesussa siistinä ja laadukkaana. Materiaalille on ominaista pieni kutistuminen ensimmäisessä pesussa.  

Viskoosineulos on sileää ja kauniin himmeän kiiltävää. Viskoosi imee kosteutta ja johtaa lämpöä, joten se tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Tuotteiden värit pysyvät kauniina pesusta toiseen. Lisäksi viskoosineulos on sähköistymätön ja helppohoitoinen. Viskoosi rypistyy melko helposti, mutta neuloksessa käytetty elastaani vähentää hieman rypistyvyyttä. 

Syksy 2020 mallistosta lähtien siirrymme viskoosineuloksessa EcoVero™ viskoosiin. Sen valmistuksessa käytettävä selluloosa on peräisin vastuullisesti hoidetuista eurooppalaisista metsistä (FSC® tai PEFC™ sertifioidut) ja kuidun alkuperä on jäljitettävissä valmiista tuotteesta. Nanson käyttämä EcoVero™ viskoosi kehrätään Portugalissa. Se on saanut EU:n ympäristömerkin, koska sen tuotanto tapahtuu suljetussa kierrossa ja sen valmistus kuluttaa tavalliseen viskoosiin verrattuna 50% vähemmän vettä ja energiaa.  
Lyocell 

Lyocell on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteiselle viskoosille, sillä sen valmistus kuluttaa vähemmän energiaa ja haitallisia kemikaaleja. Lisäksi 99 % valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön. Lyocellin raaka-aineena käytetään tavallisesti nopeakasvuista eukalyptusta tai muita selluloosapohjaisia raaka-aineita.  

Lyocellin kosteustasapainon säätelykyky on kaksi kertaa parempi kuin puuvillan, joten sillä on viilentävä ja lämmittävä vaikutus neuloksena. Neulokselle saadaan voimakkaat ja kirkkaat värit, jotka pysyvät hyvänä pesusta pesuun. Neuloksessa on himmeä kiilto ja se tuntuu pehmeältä, silkkimäiseltä ja laskeutuu kauniisti. 

Modaali 

Modaali on viskoosin kaltainen selluloosamuuntokuitu, jota valmistetaan pyökkiselluloosasta. Ominaisuuksiltaan modaali on himmeäkiiltoinen, puuvillan tuntuinen kuitu. Puuvillaan sekoitettuna modaali tekee neuloksista miellyttävän pehmeitä. Modaalin tuo neulokseen kaunista laskeutuvuutta ja hienostunutta himmeää kiiltoa. Nanson yöasut on perinteisesti valmistettu puuvilla-modaalisekoitteesta.