Onko Nanson tuote vastuullinen?

Teet vastuullisen valinnan, kun ostat ajattoman, hyvälaatuisen ja pitkäikäisen Nanso-tuotteen meidän myymälästä tai verkkokaupasta, huollat sitä hyvin ja pidät sitä pitkään:

 1. Vähennät CO2-kasvihuonepäästöjä jopa -85% (1)

o   Teet ehdottomasti isoimman vaatteisiin liittyvän ympäristötekosi, kun ostat laadukkaita tuotteita harkiten, pidät niitä pitkään ja hoidat niitä ohjeiden mukaisesti.

o   Vaatteen koko elinkaaren aikaisiin CO2-päästöihin vaikuttaa huomattavasti enemmän tuotteen pitkäikäisyys ja sen elinkaaren aikainen hoito (pesu, kuivaus ja silitys), kuin käytetty materiaali. Esim. käyttämällä yhtä hyvälaatuista t-paitaa 50 kertaa, etkä huonolaatuista t-paitaa vain 4 kertaa, vähennät t-paidan aiheuttamia CO2-päästöjä -85% (1).

o   Tuotteemme ovatkin erinomainen valinta vastuullista vaihtoehtoa arvostavalle kuluttajalle, koska kaikki tuotteemme on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja suunniteltu kestämään aikaa, sekä laadullisesti että tyylillisesti.

o   Laadukkaat tuotteet voi myös myydä, lahjoittaa tai kierrättää, kun niitä ei enää itse halua käyttää.

 1. Työllistät suomalaisia ja tuet suomalaista yhteiskuntaa, sillä yli 80% hinnasta jää Suomeen (2)

o   Nanso Group työllistää yli 100 ihmistä Suomessa

o   Yli 80% Nanso-tuotteen hinnasta jää Suomeen tavalla tai toisella (palkat, palvelumaksut, verot, vuokrat, jne.), kun taas ulkomaisesta verkkokaupasta ostetun tuotteen hinnasta jää ehkä noin 10% (lähinnä kuljetuskustannukset).

 1. Edistät myös ihmisten hyvinvointia

o   Olemme sitoutuneet lisäämään kaikkien toimintaamme liittyvien ihmisten hyvinvointia ja kohtelemaan heitä kunnioittavasti.

o   Tavoitteenamme on, että oman henkilöstömme työtyytyväisyys on kiitettävällä tasolla ja että BSCI-sertifoitujen toimittajien osuus on vähintään 90%.

Viite 1: https://www.carbontrust.com/media/38358/ctc793-international-carbon-flows-clothing.pdf (sivu 10)

Viite 2: pohjautuu Nanso Groupin omaan analyysiin tuotteemme kustannusrakenteesta

Vastuullisuus meillä

Meille vastuullisuus on ollut osa arvojamme ja käytännön toimintaamme jo lähes 100 vuoden ajan, ja lähestymme vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Voidaankin sanoa, että vastuullisuus on aina ollut yksi kulmakivistämme, olipa sitten kyse henkilöstön hyvinvoinnista, ympäristövaikutusten minimoimisesta, eettisestä hankinnasta tai turvallisista tuotteista. Me tiedostamme hyvin, että tämän päivän vaateteollisuus on kaukana täydellisestä, mutta me kaikki tarvitsemme vaatteita. Nykyisten ongelmien ratkaisemiseksi ei ole olemassa nopeita voittoja tai helppoja ratkaisuja, mutta olemme 100% sitoutuneita tekemään tästä maailmasta paremman paikan elää.

Vastuullisuus on kaiken kaikkiaan hyvin monimutkainen aihe, jota usein arvioidaan kolmesta näkökulmasta: (1) ympäristövastuu, (2) sosiaalinen vastuu ja (3) taloudellinen vastuu.

Ympäristövastuu

Haluamme taistella "pikamuotia" ja "kertakäyttökulttuuria" vastaan, jota maapallomme ei enää kestä. Uskomme vahvasti, että suurin ympäristötekomme on luoda korkealaatuisia tuotteita, jotka kestävät aikaa. Kertakäyttökulttuurin aika on toivottavasti ohi. Uskomme, että vähemmän on enemmän: meidän kaikkien pitäisi ostaa vähemmän vaatteita ja käyttää niitä pidempään. Tuotteemme on tehty kestämään. Tuomme uusia ympäristöystävällisempiä materiaaleja kuten luomupuuvillaa, tuotteisiimme vielä tänä vuonna. Kaiken kaikkiaan tavoitteenamme on lisätä vastuullisempien materiaalien osuutta mallistoissamme. Esimerkkeinä ympäristöä suojelevista toimenpiteistämme voisimme mainita, että emme tuhoa ylimääräisiä varastojamme (alennuskaudelta ylijääneet tuotteet lahjoitamme paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille), kierrätämme jätteitä kaikissa toimistoissamme, ostamme 100% tuulivoimalla tuotettua sähköä aina kun mahdollista ja kaikki muovipussien myynnistä saamamme tuotot lahjoitamme täysimääräisenä Itämeren puhdistamiseen.

Sosiaalinen vastuu

Olemme sitoutuneet lisäämään kaikkien toimintaamme liittyvien ihmisten hyvinvointia ja kohtelemaan heitä kunnioittavasti. Läpinäkyvyys, luottamus, rehellisyys sekä oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu ovat niitä arvoja, joita haluamme edistää toimistoissamme, myymälöissämme ja koko toimitusketjussa. Olemme olleet mukana BSCI-verkostossa jo yli 10 vuotta, joskin tiedostamme hyvin, ettei se ratkaise kaikkia toimitusketjuun liittyviä haasteita. Olemme aidosti kiinnostuneita niiden ihmisten hyvinvoinnista, jotka valmistavat tuotteitamme tehtailla. Haluamme käyttää pitkäaikaisia valmistuskumppaneita, jotka vastaavat odotuksiimme sekä laadun että vastuullisuuden suhteen. Monet toimittajistamme ovat pienempiä perheyrityksiä, aivan kuten me. Emme koskaan esim. valitse toimittajaa pelkästään halvimman hinnan perusteella.

Taloudellinen vastuu

Haluamme lisätä sidosryhmiemme taloudellista hyvinvointia. Osakkeenomistajille haluamme tarjota tuottoa heidän sijoituksilleen. Toimittajillemme maksamme reilun hinnan heidän palveluistaan, emmekä koskaan esim. aja hintoja alaspäin huutokauppaa hyödyntämällä. Työntekijöillemme haluamme varmistaa vakaan työpaikan, jotta he voivat elättää perheitään. Yhteiskuntaa kohtaan haluamme olla hyvä yrityskansalainen ja maksaa kaikki verot Suomessa. On hyvä huomioida, että kun ostat 100 EUR mekon jostain Nanso-myymälästämme, yli 80 EUR jää Suomeen palkkojen, vuokrien, verojen, jne. muodossa, mikä hyödyttää yhteiskuntaamme. Jos taas ostat 100 EUR mekon jostain kansainvälisestä verkkokaupasta, vain noin 10 EUR jää Suomeen, lähinnä toimitusmaksuina.

Vastuullisuuslupauksemme

Vastuullisuuslupauksemme on rakennettu toimintaamme ohjaavan viitekehyksen ympärille.

Vastuullisuuslupaukset tarkoittavat meille käytännön toimenpiteitä, ja seuraamme ja päivitämme niitä säännöllisesti. Me lupaamme konkreettisina tekoina:

#1: Lisäämme tuotteidemme vastuullisuutta

o   Lisäämme entistä ympäristöystävällisempien tuotteiden osuutta tuoteportfoliossamme

o   Tavoite: Nanso -tuotteissa 5% vuonna 2019 ja 10% vuonna 2020 (kpl)

o   Parannamme työolosuhteita hankintaketjussamme

o   Tavoite: BSCI-sertifioitujen toimittajien osuus vähintään 90%* (BSCI tai vastaava, auditoitu tai prosessissa, pääyhteistyökumppanit) vuoden 2019 loppuun mennessä

 #2: Autamme kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja

o   Lisäämme tietoisuutta tuotteiden ympäristövaikutuksista koko elinkaaren ajalta

o   Tarjoamme enemmän tietoa tuotteistamme ja tuotteiden hoidosta, auttaaksemme pidentämään tuotteidemme käyttöikää ja toimiaksemme ympäristön parhaaksi

o   Tarjoamme aktiivisesti tietoa mahdollisuuksista kierrättää Nanso-tuotteita

o   Tarjoamme vaihtoehdon muovipusseille myymälöissämme

o   Lahjoitamme kaikki muovipussien myynnistä saadut tulot Itämeren suojeluun lyhentämättömänä

 #3: Toimimme itse yhä vastuullisemmin

o   Pyrimme minimoimaan ylijäämävarastot

o   Emme tuhoa niitä, vaan lahjoitamme ne hyväntekeväisyyteen

o   Ostamme 100% tuulivoimalla ostettua sähköä

o   Kierrätämme eri materiaaleja mahdollisimman paljon omissa toimistoissamme ja myymälöissämme

o   Emme tee turhia matkoja ja kompensoimme kaikkien lentomatkojen CO2-päästöt

o   Vähennämme tulostusta omissa toimistoissamme -50% vuoden 2019 loppuun mennessä

o   Seuraamme oman henkilöstömme hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä säännöllisesti

o   Tavoite: henkilöstön työtyytyväisyys kiitettävällä tasolla (keskiarvo yli 4.0, 5-portaisella asteikolla)

o   Vaalimme suomalaista suunnittelu- ja tekstiiliosaamista

o   Suunnittelemme aikaa kestäviä ja monikäyttöisiä vaatteita

#4: Lisäämme läpinäkyvyyttä toimintaamme

o   Julkaisemme hankintamaat

o   Julkaisemme tavarantoimittajalistan (pääyhteistyökumppanit ja heidän alihankkijat)

o   Julkaisemme käyttämämme materiaalit yhteenvetona

o   Esittelemme tärkeimmät tavarantoimittajamme

Tuotteiden suunnittelu ja valmistus

Kaikki tuotteemme suunnitellaan Suomessa. Meillä on oma 3 hengen suunnittelutiimi Helsingin Sörnäisissä ja sen lisäksi työllistämme useita suomalaisia printtisuunnittelijoita, jotka työskentelevät freelancereina.

Nanson trikoo- ja kangastuotteet valmistetaan pääosin Turkissa ja Portugalissa. Neuleet ja takit tulevat pääosin Kiinasta ja kangashuivit Intiasta.

Uskomme laadukkaiden vaatteiden tuottamiseen turvallisissa ja reiluissa olosuhteissa kaikissa eri työvaiheissa. Nanso Group on tehnyt jo vuosia systemaattista työtä vastuullisuuden kehittämiseksi tuotteiden valmistus- ja hankintaketjussa, sillä meille on tärkeää tuntea tuotteidemme alkuperä ja varmistua siitä, että kuluttaja voi niitä hyvällä omatunnolla käyttää riippumatta tuotteen valmistuspaikasta. Tuotteidemme laadun ja kestävyyden suhteen on myös asetettu vaatimuksia, jotka jokaisen tuotteen on täytettävä riippumatta valmistuspaikasta.

Työskentelemme vain muutamien, tarkkaan valittujen tavarantoimittajien kanssa, jotka ovat monesti pienempiä perheyrityksiä, ihan kuten mekin. Pyrimme pitkäaikaisiin kumppanuuksiin, jolloin voimme yhdessä kehittää toimintaa ja siten edistää vastuullista tuotantoa sekä varmistaa tuotteidemme korkean laadun. Vierailemme yhteistyökumppaneidemme luona säännöllisesti ja painotamme yhteistyössämme vastuullisuutta ja avoimuutta.

Arvioimme tavarantoimittajia aina kokonaisuutena. Alihankkijoiden valintaan vaikuttaa monet tekijät, kuten esimerkiksi tekninen kyvykkyys, yrityksen koko suhteessa Nanso Groupiin, tuoteturvallisuus, hinta, tehtaan sijainti sekä halukkuus vastuullisten toimintatapojen kehittämiseen. Kaikkien kriteerien tulee olla hyväksyttävällä tasolla.

Uskomme, että myös omilla ostokäytännöillä pystymme merkittävästi vaikuttamaan toimialalla tyypillisiin hinta- ja aikataulupaineiden aiheuttamiin riskeihin. Pyrimme antamaan kumppaneillemme riittävästi aikaa tuottaa tuotteet, emme koskaan valitse toimittajaa pelkästään hinnan perusteella, emmekä koskaan kilpailuta toimittajia huutokaupalla, jotta toimittajillemme ei syntyisi painetta laiminlyödä ympäristöä ja/tai työntekijöitään hinta- tai aikataulupaineessa.

Nanson tavarantoimittajat

BSCI:n jäsen jo vuodesta 2008

Haluamme edistää vastuullisia tuotanto-olosuhteita tuotantoketjussamme ja olemmekin olleet yritysten sosiaalista vastuuta edistävän BSCI:n jäsen jo vuodesta 2008 alkaen. Tavarantoimittajamme ovat sitoutuneet noudattamaan BSCI:n perusperiaatteita. Tavarantoimittajia myös arvioidaan riippumattomien auditointien avulla ja heidän toimintaa kehitetään pitkäjänteisesti.

Periaatteenamme on, että teemme yhteistyötä vain sellaisten ns. riskimaiden tavarantoimittajien kanssa, jotka ovat jo BSCI- tai vastaavassa auditointiprosessissa tai sertifioituja tai jotka aloittavat prosessin yhteistyön alkaessa. Haluamme varmistaa, että meillä on tietoa tehtaiden työoloista ja haluamme myös sitouttaa yhteistyökumppanimme työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen.

Kaikki Nanso Groupin tavarantoimittajat sitoutuvat BSCI:n toimintaperiaatteisiin (Code of Conduct) solmiessaan yhteistyökumppanuuden meidän kanssamme. Ns. riskimaiden yhteistyökumppanit ohjataan aina BSCI-auditointiprosessiin, poikkeuksena mahdolliset pienet yksittäiset erät. Hyväksymme harkinnan mukaan myös muita sosiaalisen vastuun arviointijärjestelmiä, jos niiden kriteerit vastaavat BSCI auditoinnin kriteerejä (kuten SA8000 tai Sedex).

Kaikki toimittajamme ovat sitoutuneita noudattamaan BSCI:n toimintaperiaatteita:

 1. Järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus
 2. Oikeudenmukainen korvaus työstä
 3. Työterveys ja -turvallisuus
 4. Nuorten työntekijöiden suojelu
 5. Ei pakkotyötä
 6. Eettinen liiketoiminta
 7. Ei syrjintää
 8. Kohtuulliset työajat
 9. Ei lapsityövoiman käyttöä
 10. Ei epävakaita työsuhteita
 11. Ympäristönsuojelu

Lisätietoa BSCI:stä: https://www.amfori.org/content/amfori-bsci.

Tuotteiden turvallisuus ja kemikaalit

Valvomme tuotteidemme turvallisuutta ja meillä on käytössä laaja kiellettyjen aineiden lista, jota kaikki tavarantoimittajamme ovat sitoutuneet noudattamaan. Lista pohjautuu EU:n REACH-kemikaalilainsäädäntöön, joka kieltää ja rajoittaa useiden ihmisille ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käyttöä tuotteissa. Lisäksi listaa on täydennetty muilla, tekstiilituotannossa yleisesti käytettävillä vaarallisilla aineilla, joiden käyttöä tuotteidensa valmistuksessa emme hyväksy. Tavarantoimittajamme tekevät tuotteille omat testinsä ja myös Suomen tulli tarkistaa tuontituotteiden turvallisuutta ja testaa niiden sisältämiä kemikaaleja säännöllisesti

Voit ladata kiellettyjen aineiden listan tästä

Tekstiilien ja vaatteiden valmistamisessa kemikaalien käyttö on kuitenkin välttämätöntä ja ihmisten herkistyminen hyvin yksilöllistä. Allergisoituminen tuotteillemme on todella harvinaista, eikä tuotteen aiheuttama ihoärsytys automaattisesti tarkoita, että valmistuksessa olisi käytetty kiellettyjä aineita. Valmistuksen aikana tuotteeseen saattaa esim. jäädä kuidunpätkiä ja epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttavat herkkäihoisille iho-oireita. Paras keino allergisten reaktioiden välttämiseen on pestä vaatteet aina ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Materiaalit

Suosimme tuotteissamme luonnonmateriaaleja. Vaikka puuvilla on käytetyin raaka-aine tuotteissamme, pyrimme löytämään vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle puuvillalle, jonka viljelyssä käytetään paljon vettä, sekä kemikaaleja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 10% käyttämistämme materiaaleista on vastuullisemmin tuotettuja. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi määrittelemme luomupuuvillan, kierrätyspuuvillan, lyocellin sekä pellavan. Vuonna 2019 arvioimme näiden vastuullisempien materiaalien osuuden olevan kaikista Nanso-tuotteista noin 5%.

Periaatteemme materiaalien käytössä:

o   Emme käytä angoraa

o   Emme käytä tuotteissamme aitoa turkista, untuvaa tai eläinten nahkaa

o   Kaikki käyttämämme merinovilla on anti-mulesing -sertifioitua