Tarinamme
Nanso-brändin historia
Suomi on maa, jossa on aina osattu arvostaa aitoja ja alkuperäisiä asioita: puhdasta ilmaa ja luontoa, vuodenaikojen vaihtelua ja levollista elämää. Nanson juuret ovat syvällä suomalaisessa luonnossa ja maaseudussa. Nanso perustettiin vuonna 1921 Pirkanmaalle, jossa elämä on perinteisesti ollut rauhallista ja luontoa kunnioittavaa. Tämä kaikki näkyy Nansossa edelleen.
1921
Vuonna 1921 joukko pirkanmaalaisia miehiä perusti palkkavärjäämön, jonka nimeksi tuli Nokian Kutomo ja Wärjäys Oy. Tavoitteena oli luoda työpaikkoja suuresta työttömyydestä kärsineelle paikkakunnalle ja osallistua juuri itsenäistyneen Suomen talouden nostamiseen.
Nanso-vaatteiden tarina alkaa alusvaatevalmistuksesta. Tuotteista tehtiin pumpulisen pehmeitä ja joustavia ja niiden laatuun ja kestävyyteen kiinnitettiin heti alusta lähtien suurta huomiota. Tähän aikaan valtaosa suomalaisista käytti vielä kotitekoisia, kankaisia alusvaatteita.
1930-luku
1930-luku toi tehtaalle uudet valmistustekniikat, joista purkautumaton Interlock-neulos oli kuluttajille erityisen tervetullut, sen myötä saatiin kiusalliset silmäpaot vihdoin aisoihin. Lisäksi trikooneuloksia ryhdyttiin tekemään sileä- ja joustinsidoksina. Alusasuja ryhdyttiin valmistamaan aikuisten lisäksi myös lapsille. Materiaaleina villa ja puuvilla säilyttivät vielä valta-asemansa, mutta tekokuidut, esimerkiksi selluloosapohjainen viskoosi, tekivät tuloaan markkinoille.
1940-luku
1940-lukua leimasi sotien mukanaan tuoma raaka-ainepula. Myös koneiden osia ja neuloja oli vaikea saada. Tuotteista suuri osa meni sotilastoimituksiin, armeijalle tehtiin mm. alusvaatteita ja korkeakauluksisia villapaitoja.
1950-luku
Mallistoja laajennettiin tuomalla niihin uusia tuotteita. Koko perheen alusasujen lisäksi 1950-luvulla valmistettiin erilaisia neuletuotteita. Myös sukkatuotanto kasvoi merkittävään rooliin nailonin käyttöönoton myötä.
1960-luku
Suomalaisten kulutustavoissa alkoi näkyä parantuvan elintason vaikutusta ja muotitietoisuus oli tullut jäädäkseen. Edullisuus ja kestävyys eivät enää ratkaisseet ostopäätöstä, sillä nyt ylellisyydestä haluttiin ja voitiin maksaa. Tuotannon painopiste muuttui vuosikymmenen loppupuolella alusvaateista ja sukkatuotteista vapaa-ajan asuihin ja lasten vaatteisiin. Materiaalit kehittyivät, tekokuidut yleistyivät ja vienti Ruotsiin alkoi.
1970-luku
Koko maan trikooteollisuus eli vahvaa kasvun aikaa ja vienti Ruotsiin kasvoi. Mallistot kehittyivät voimakkaasti ja entiset aluspaidat syntyivät uudelleen yksivärisinä tai painettuina t-paitoina, joista tuli koko kansan suosikkeja. Omien painokoneiden myötä printtien määrä kasvoi, ja tarjolla oli runsas määrä kuoseja raidoista kukkaan. Omaleimaiset yöpaidat, joiden designista vastasi suunnittelija Tuula Lehtinen, löysivät tiensä Saksaan ja jopa Yhdysvaltoihin asti. Rennon muodikkaat trikootuotteet muuttivat pukeutumisen tyylin pysyvästi. Mukavuudesta tuli arjen luksusta.
1980-luku
Elintason kohotessa 1980-luvun loppupuolella suomalaisten kuluttajien vaatimustaso nousi myös pukeutumisen suhteen. Nanson vaatteiden houkuttavuutta ja ulkonäköä haluttiin parantaa, mutta laadusta ei lähdetty tinkimään. Mallistot suunnattiin työssä käyvän naisen ”työ- ja vierailuasuiksi”. ”Tyylikästä ja hyvännäköistä”, oli toimitusjohtajan painavin toivomus suunnittelun suuntaan. Materiaalit olivat edelleen suurimmalta osin luonnonkuituja, mutta myös synteettisten kuitujen alueelle uskaltauduttiin. 1980-luvun lopulla Nanso investoi ympäristöystävälliseen tekniikkaan.
1990-luku
1990-luvun alun lamasta huolimatta Nanso säilytti asemansa tärkeimmillä markkina-alueillaan. Markkinointiviestintä suunnattiin aikuiselle naiselle, joka painottaa pukeutumisessaan mukavuutta, laatua ja ajanhenkisyyttä. Nanso-merkin vahvistamiseen paneuduttiin entistä voimallisemmin kaikilla markkina alueilla.
Näkyvä esimerkki 1990-luvun toimintaympäristön muutoksista oli suurten ruotsalaisten vaatetusketjujen rantautuminen Suomeen. Vuosikymmenen alussa tulivat Lindex ja Kapp-Ahl ja sen lopulla H&M.
2000-luku
Nanson suunnittelussa ja markkinoinnissa alettiin korostaa mukavuutta, rentoutta, yhdessä olemista ja entistä vahvemmin ilon tuomista arkeen. Vuonna 2002 syntyi Lempi-vaate mallisto, joka oli kokeilullisempi ja puhutteli nuorempia kuluttajia. Malliston suunnittelufilosofia perustui yrityksen vanhoihin arvoihin ja supisuomalaiseen retrohenkiseen designiin. Mallisto sai paljon julkisuutta ja Nanso palkittiin vuoden 2004 Muotimessuilla Kultaisella Vaatepuulla. Vuosien varrella Lempivaate-mallistoa oli tekemässä useat lahjakkaat nuoret suunnittelijat.
2010-luku
Vuoden 2015 jälkeen koko yritystä ja sen toimintatapoja lähdettiin uudistamaan voimakkaasti. Omasta tuotannosta jouduttiin luopumaan vuosien taloudellisen kamppailun jälkeen. Toisaalta tuotannon ulkoistaminen mahdollisti uusien tuoteryhmien tuomisen mallistoon ja materiaalien monipuolistamisen.
Vuonna 2016 Nanson mallisto uudistettiin raikkaalla ja modernilla tavalla aiempaa harmonisemmaksi pääsuunnittelija Noora Niinikosken johdolla. Perinteisen trikoon rinnalle tuotiin uusia tuoteryhmiä, kuten neuleita, kangastuotteita ja ulkotakkeja. Myös brändi-ilme ja kuvamaailma päivitettiin ajankohtaisemmaksi ja laajempaa kohderyhmää puhuttelevammaksi.