Kesän miellyttävin valinta: pellava

Kevyt ja hengittävä, huoleton ja tyylikäs, pellavaan voi liittää monia positiivisia adjektiiveja. Nanson ympäristöystävällisempien materiaalien valikoimasta löytyy aina keväisin pellava. Moni mieltää sen luonnonkuituna ekologiseksi, mutta joillekin voi tulla uutena tietona, että sen viljely todellakin vaatii vain vähän lannoitteita, torjunta-aineita ja keinokastelua. Pellava kasvaa hyvin karussakin maaperässä. Materiaalituotannon mahdollinen ympäristövaikutus syntyy kuidun liotuksessa ja kuidun tuotannossa täytyykin huolehtia, että se tehdään erillisissä vesialtaissa, jonka jälkeen jätevedet käsitellään asianmukaisesti.
Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja ja sitä viljeltiin aikanaan laajalti tekstiilikäyttöön, kunnes teollisen vallankumouksen myötä puuvilla syrjäytti sen lähes kokonaan. Nykyään pellavan osuus maailman kuitutuotannosta on yhden prosentin luokkaa.

Kokonaisuudessaan pellavavaatteen suurin ympäristökuormitus syntyy vaatteen huollosta. Siksi on hyvä muistaa, että pellavalle ominainen rypistymisen kuuluu materiaalin luonteeseen, eikä vaadi välttämättä silittämistä. Pellava on kestävä ja pitkäikäinen materiaali ja ajoittainen pesu tekee sille hyvää – se muuttuu pesu pesulta pehmeämmäksi ja taipuisammaksi.

Pellavan määrittelevin piirre on viileys, joka syntyy kankaan kudonnasta ja kuiturakenteesta. Pellavavaate asettuu kevyesti iholle, sen lämmönjohtokyky on hyvä: se hengittää lämpimällä ja lämmittää viileällä. Materiaalille ominainen tietty jäykkyys pitää vaatteen ilmavasti irti ihosta ja se kuivuu näin ollen nopeasti. Pellava myös heijastaa lämpöä tehokkaasti ja vaatteet sopivatkin mainiosti paahteelta suojautumiseen.

Keskikesän lähestyessä pellavavaatteiden valikoimamme on parhaimmillaan ja löydät kauniit yksiväriset sävymme sekä kuosilliset pellavamme verkkokaupasta ja kivijalkamyymälöistämme. 

Ostoksille tästä.