Tekstiilien kierrätysopas
Näin kierrätät vaatteet ja tekstiilit
Tiesitkö, että tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöt pienenisivät jopa 40 %, mikäli tekstiilien käyttöikä tuplaantuisi? Teet ympäristöteon, kun ostat laadukkaita tuotteita harkiten ja pidät niitä pitkään. Mikäli kotiisi on kuitenkin kertynyt käyttökelpoisia tai -kelvottomia vaatteita tai tekstiilejä, voit pidentää niiden elinkaarta kierrättämällä. Lue parhaat vinkkimme tekstiilien kierrättämiseen.
Käyttökelpoinen tekstiili vai poistotekstiili?
Kierrätys kannattaa aloittaa määrittämällä onko kyseessä käyttökelpoinen tekstiili vai poistotekstiili. Käyttökelpoisilla tekstiileillä viitataan siisteihin ja ehjiin vaatteisiin. Poistotekstiilit puolestaan ovat käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka pyritään hyödyntämään uudelleen materiaaleina kierrätyksen avulla.
Käyttökelpoisten tekstiilien kierrätys
Käyttökelpoisille vaatteille kannattaa antaa uusi elämä joko huoltamalla, lahjoittamalla tai myymällä. Vähän pidetystä vaatteesta voi kuoriutua vielä oma tai toisen lempivaate!
1. Hyvin huolletussa on uuden tuntu
Onko vaatteesi hieman nukkaantunut tai nyppyyntynyt käytössä? Ennen kuin hankkiudut vaatteesta eroon, harkitse, voisiko siitä saada uudentuntuisen huoltamalla. Vaatehuolto on paitsi helppoa ja mukavaa, huollettu vaate tuntuu usein uudenveroiselta.
Tutustu helppokäyttöisiin ja laadukkaisiin vaatehuoltotuotteisiin sekä niiden käyttövinkkeihin täällä.
Mikäli vaatehuolto ei tunnu omalta, vaatteet voi myös huoltaa, korjauttaa ja muokata korjauspalvelun avulla. Nanson vaatteet on helppo korjauttaa Menddie-korjauspalvelualustan kautta.
Lue lisää Nanson ja Menddien yhteistyöstä täällä.
2. Myymällä annat uuden elämän
Mikäli päätät kuitenkin laittaa vaatteen kiertoon, myynti on hyvä vaihtoehto antaa vanhalle vaatteelle uusi elämä. Vanhat vaatteet voi myydä helposti esimerkiksi kirpputorilla tai netissä.
Laadukkaat vaatteet ovat haluttuja myös second handina. Nanson aikaa kestävät vaatteet laitat kiertoon helposti ja vaivattomasti Suomen suurimman second hand -merkkivaatteiden osto- ja myyntipalvelu Emmyn kautta.
Tutustu Nanson ja Emmyn yhteistyöhön täällä.
3. Lahjoita käyttökelpoista
Vanhasta vaatteesta voi tulla toisen uusi aarre myös lahjoittamalla. Vaatelahjoituksia ottavat vastaan monet hyväntekeväisyysjärjestöt sekä kierrätyskeskukset. Huomaathan, että myös lahjoitettujen vaatteiden tulee olla puhtaita, ehjiä ja myyntikelpoisia, sillä hyväntekeväisyysjärjestöillä ei ole mahdollisuutta pestä ja huoltaa lahjoitettuja vaatteita. Haiseva tai ötökkäinen vaate voi myös pilata koko keräyserän.
Pese siis vaatteet ja tee tarvittavat korjaukset niihin ennen lahjoitusta. Vaatteiden lahjoitusohjeet kannattaa tarkistaa aina hyväntekeväisyysjärjestöjen nettisivuilta.
Vanhasta vaatteesta voi saada uudentuntuisen vaatehuollon avulla. Steameryn helppokäyttöisillä tuotteilla vaatehuolto on nopeaa ja mukavaa.
Poistotekstiilien kierrätys
Puhtaina ja kuivina keräykseen
Käyttökelvottomiksi kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit voi lajitella maksutta poistotekstiileihin. Poistotekstiilien tulee olla suljetussa muovipussissa puhtaina ja kuivina, kun ne tuodaan keräysastiaan. Varmistathan siis, että tekstiilit eivät ole märkiä, haisevia, likaisia tai sisällä tuhohyönteisiä, sillä ne pilaavat herkästi koko keräyksen.
Poistotekstiilejä on: käyttökelvottomat, loppuun kuluneet tai rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit
Poistotekstiilejä EI ole: homeiset, likaiset, ötökkäiset tai voimakkaan hajuiset tekstiilit. Poistotekstiilejä ei myöskään ole sukat, sukkahousut, alusvaatteet, uima-asut, peitot, pehmusteet, tyynyt, matot, vyöt, laukut eikä kengät. Nämä on lajiteltava seka- tai energiajätteeseen.
Poistotekstiileille on olemassa valtakunnallinen keräysverkosto. Löydät lähimmän poistotekstiilien vastaanottopisteesi täältä.